Özel Güvenlik Görevlisi olabilmem için yaş şartı var mıdır?
Silahlı güvenlik için 21 yaşını, silahsız güvenlik içi 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Özel Güvenlik Görevlisi olabilmem için eğitim şartı nedir?
Silahsız eğitim için en az İlköğretim 8 yıl (veya ortaokul) mezunu, Silahlı Eğitim için en az Lise Mezunu olmak gerekir.
Özel Güvenlik Görevlisi olabilmek için Askerlik şartı var mıdır?
Askerlik şartı yoktur.
Boy ve Kilo ile ilgili şartlar nelerdir?
Boy ve Kilo ile ilgili herhangi bir şart yoktur. Sağlık raporuyla sağlıklı olduğunu belgeleyip şartlara uyan herkes kursa katılabilir.
Özel güvenlik yöneticisi olarak görev yapmak istiyorum. Bunun için de özel güvenlik görevlilerinin aldığı eğitimi mi almak gerekiyor, yoksa yönetici eğitimi mi almak gerekiyor?
Özel güvenlik görevlisi olarak görev yapmak için de, özel güvenlik yöneticisi olarak görev yapmak için de aynı eğitimi (özel güvenlik temel eğitimini) almak gerekmektedir. Özel güvenlik yöneticisi olmak için farklı bir eğitim programı bulunmamaktadı
Özel güvenlik sertifikasını çalışırken alabilir miyim?
Hayır, alamazsınız. Özel güvenlik görevlisi kimlik kartı olmadan özel güvenlik görevlisi olarak çalışmak mümkün değildir. Kimlik kartı için ise öncelikle özel güvenlik temel eğitimini tamamlamak ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak sınavda başarılı olarak sertifikaya hak kazanmak gerekmektedir. Sertifika ile İl Emniyet Müdürlüğü'ne / İl Jandarma Komutanlığı'na başvurarak Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı'nı alanlar özel güvenlik görevlisi olarak çalışabilmektedir.
Yaşım 35. Özel güvenlik eğitimi alabilir miyim?
Evet, alabilirsiniz. Özel güvenlik görevlisi olmak için üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Silahsız özel güvenlik görevlisi temel eğitimi için 18 yaşını tamamlamış olmak, silahlı özel güvenlik temel eğitimi için ise 21 yaşını tamamlamış olmak gereklidir.
İlkokul mezunuyum. Özel güvenlik görevlisi olabilir miyim?
Maalesef olamazsınız. Silahsız özel güvenlik görevlisi olabilmek için en az ilköğretim (ortaokul=8 yıl) mezunu, silahlı özel güvenlik görevlisi olabilmek için ise en az lise (11 yıl) mezunu olmak gerekmektedir.
Silahlı eğitim alıp uygulama (silah bilgisi yazılı ve atış) sınavında başarısız olursam silahsız özel güvenlik eğitim sertifikası alabilir miyim?
Evet, alabilirsiniz. Silahsız 100 soruluk bölümden, başarı ölçüt puanı olan 60 ve üzerinde puan almanız durumunda adınıza silahsız özel güvenlik eğitim sertifikası düzenlenir ve bu sertifikayı kullanarak silahsız özel güvenlik görevlisi kimlik kartı çıkarabilirsiniz. Bir sonraki sınava, daha önceki sınavda başarısız olduğunuz bölümden tekrar katılarak silahlı sertifika edinme hakkınızı kullanabilirsiniz.
Toplam kaç sınav hakkı bulunmaktadır?
Özel güvenlik eğitimini tamamlayan kişilere toplam 4 (dört) sınav hakkı verilmektedir. 4 (dört) sınavda da başarılı olunamaması halinde sınav hakkı dolmakta ve istenirse tekrar eğitim alınması gerekmektedir.
Özel güvenlik eğitimini tamamladıktan sonra sınava katılmazsam ne olur?
Sınava katılmazsanız 1 sınav hakkınızı kullanmış sayılırsınız.
Özel güvenlik sınavına nerede girmem gerekiyor?
Özel güvenlik sınavına, özel güvenlik eğitimini aldığınız kurumun bulunduğu şehirde girmeniz gerekmektedir.
Özel güvenlik eğitimini tamamladıktan sonra sınava katılmazsam ne olur?
Sınava katılmazsanız 1 sınav hakkınızı kullanmış sayılırsınız.
Silahsız özel güvenlik görevlisi kimlik kartımı silahlı özel güvenlik kimlik kartına çevirmek için tekrar ruhsat harcı yatıracak mıyım?
Hayır, tekrar ruhsat harcı yatırmayacaksınız. Ancak, kimlik kartı silahlıya çevrileceği için devlet hastanelerinden "silahlı özel güvenlik görevlisi olur ve/veya ateşli silah taşımasında ve bulundurmasında sakınca yoktur" ibareli sağlık raporu alınması gerekmektedir.
Liseye devam ediyorum ve 19 yaşımdayım. Şu anda silahsız eğitim alıp, liseyi bitirdiğimde ve 21 yaşımı tamamladıktan sonra kimlik kartımı silahlıya çevirebilir miyim?
Evet, çevirebilirsiniz. Liseyi tamamladıktan ve 21 yaşınızı doldurduktan sonra 20 saat süreli Silah Bilgisi ve Atış Eğitimi'ne katılıp sadece silah sınavında başarılı olduktan sonra alacağınız silahlı sertifikayla, silahsız özel güvenlik görevlisi kimlik kartınızı silahlı özel güvenlik görevlisi kimlik kartına çevirebilirsiniz.
Hakkımda verilmiş bir mahkumiyet kararı var. Özel güvenlik görevlisi olmama engel olur mu?
Hakkınızda verilmiş mahkumiyet kararı, 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un 10.maddesinin (d) fıkrasında sayılan suçlar nedeniyle verilmiş bir mahkumiyet kararı değilse, özel güvenlik görevlisi olmanız için engel teşkil etmez. Ancak yine de konuyu bir hukukçuya danışmak uygun olur.
Bacağımda platin var. Özel güvenlik görevlisi olmama engel olur mu?
Engel değildir. Özel güvenlik görevlisi kimlik kartı verilebilmesi için herhangi bir sağlık probleminiz bulunmadığını tam teşekküllü sağlık kuruluşlarından alacağınız "Göz, KBB, Nöroloji, Psikiyatri, muayenesi içeren "silahlı/silahsız özel güvenlik görevlisi olur" ibareli heyet raporuyla belgelemeniz gerekmektedir.
Kısmi renk körüyüm. Özel güvenlik görevlisi olmama engel olur mu?
Renk körlüğü Özel güvenlik görevlisi olmanıza engel değildir. Ancak gece körlüğü engeldir. Özel güvenlik eğitimine başlamadan önce sağlık raporu alınması zorunlu bulunduğundan alacağınız rapora istinaden eğitim alabilirsiniz.
Derslere katılmadan özel güvenlik sertifikası alabilir miyim?
Hayır, derslere katılmadan alamazsınız. Toplam ders saatinin %10'u kadar devamsızlık hakkı bulunmaktadır. Bu oranın aşılması halinde kursla ilişiğiniz kesilir.
Sağlık raporlarının geçerlik süresi ne kadardır?
Sağlık raporlarının geçerlik süresi verildiği tarihten itibaren 1 (bir) yıldır.